Tips voor TOS

Tip voor TOS

Hier houden we een lijst van tips en websites bij waar wij zelf goede ervaringen mee hebben.

Wij hebben zelf ervaren dat kinderen met een taalontwikkelingstoornis veel baat hebben bij het communiceren via gebaren en beelden.
Gebruik van gebaren kan gebruikt worden als ondersteuning bij het praten. Door taal en gebaar met elkaar te combineren, versterkt de communicatie.

Ondersteunend tekenen.

Waarom is ondersteunend tekenen zo belangrijk voor kinderen en volwassenen met TOS?

Bij ondersteunend tekenen maak je gebruik van snelle, korte tekeningetjes naast/tijdens de gesproken taal. Je geeft dus als het ware een plaatje aan je taal. En inmiddels weten we allemaal dat mensen met TOS zoveel behoefte hebben aan visuele ondersteuning.

Omdat je tekent tijdens het spreken kun je niet in details verzanden maar teken je globaal.

Het bijzondere is, is dat het helemaal niet uitmaakt of de hond precies op een hond lijkt, als jij iets tekent wat op een hond lijkt, en erbij verteld dat het een hond is, dan is het een hond.

Wanneer kun je gebruik maken van het ondersteunend tekenen? Op heel veel momenten: tijdens het vertellen van een verhaal, een dagplanning duidelijk maken, uitjes, spannende momenten, maar ook emoties (wat gebeurt in het hoofd van de TOS-er).

Voor meer informatie kun je kijken op de site van Pien van der Most, zij geeft cursussen (zowel online als offline) voor het ondersteunend tekenen.

https://www.ondersteunendtekenenbijkinderen.nl/

 

 

Het gebaar van de Dag

Het gebaar van de Dag.
Gebaar van de dag

Het meisje dat zelf een zusje heeft dat moeilijk kan communiceren begon met een facebook pagina en plaatste daar het gebaar van de dag op.

Dit is nu zo succesvol dat het gezin een eigen webpagina heeft met alle gebaren op deze site. Leuk om samen met je kind te oefenen!

Wil je meer met gebaren doen, kijk dan ook eens op www.gebarenportaal.nl

Maak gebruik van pictogrammen

Pictogrammen

Pictogrammen

Pictogrammen bieden ondersteuning bij de communicatie. Plak een pictogram op je koelkast, of in de badkamer, en je kan pictogrammen gebruiken bij het geven van instructies.

Praktische handelingsadviezen en tips voor in de klas

SMARTonderwijs
Smartonderwijs

Deze website bevat veel informatie over TOS, in de klas, artikelen en blogs. Naast informatie over TOS vind je er ook artikelen over executieve functies in de klas.

De Tips van Kentalis

Kentalis heeft ook een hele lijst met tips samengesteld.

Kentalis

Tips van Kentalis 1
Tips van Kentalis 2